ELEKTRONIƒåKO POSLOVANJE, OD KOJEG MNOGI PODUZETNICI JOŠ UVIJEK ZAZIRU, POKRETAƒå JE KONKURENTNOSTI

Izvor: Glas Istre, 05.10.11.

Sažetak: E-poslovanje smanjuje troškove, povećava prodaju, olakšava pristup novim tržištima (bilo kome, bilo gdje i bilo kada u svijetu), omogućava precizno pronalaženje ciljane publike i - veću motivaciju radnika

Prodaja 24 sata na dan, sedam dana u tjednu

Piše Mirjana VERMEZOVIƒÜ IVANOVIƒÜ

Iako čak 97 posto hrvatskih poduzetnika koristi računalo, a 95 posto internet, dobar dio njih još uvijek, što zbog neznanja, što zbog nepovjerljivosti, zazire od elektroničkog poslovanja. No, informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT), kao najvažniji pokretač konkurentnosti, sasvim su sigurno budućnost poslovanja. E-poslovanje podrazumijeva primjenu ICT-a kao podrške svim poslovnim aktivnostima, odnosno svaki oblik poslovne transakcije za čije se ostvarenje koristi neki elektronički medij, najčešće internet. Istarska razvojna agencija (IDA) nedavno je za 30- ak malih i srednjih poduzetnika organizirala besplatnu radionicu na kojoj ih je nastojala upoznati s prednostima e-poslovanja.

Tamara Kiršić, stručna suradnica u IDA-i, kaže da je riječ o projektu poboljšanja konkurentnosti čiji je nositelj Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, provodi se u suradnji sa stranom konzultantskom kućom Ecoris, a za koji je Europska unija osigurala 1,55 milijuna kuna putem pretpristupnog programa IPA.

- Oni su u okviru tog projekta, koji se sastoji od dvaju komponenti, prvo zamislili putem natječaja odabrati 10 poduzetničkih potpornih institucija u Hrvatskoj, među kojima je i IDA. Zamislili su zajedno s razvojnim agencijama u deset županija promovirati e-poslovanje među malim i srednjim poduzetnicima. E-poslovanje je vrlo širok i sveobuhvatan pojam koji obuhvaća puno različitih tema. Mi smo se u ovih godinu dana mogli fokusirati na bilo koji segment, bila to izrada web stranica, e-računa ili e-potpisa. Internetsko poslovanje s bankama, uvođenje sustava online prodaje, sve je to dio e-poslovanja?  Ovaj projekt je napravljen na nacionalnoj razini upravo zato što je utemeljen na činjenici da još uvijek malo tvrtki koristi internet u svom redovitom poslovanju.
Postoji više razloga: prvi je nepovjerljivost kako kupaca tako i klijenata. No, i sami poduzetnici koji pružaju neku uslugu ili prodaju proizvod nisu svjesni da im to može ubrzati, olakšati poslovanje. Upravo zato je potrebna ova edukacija. Mi nećemo napraviti čudo, ali će se podići razina svijesti samih poduzetnika kako više koristiti i optimizirati poslovanje putem uvođenja e-poslovanja. Projekt se sastoji od trosesijskog treninga (info-dan je već održan u lipnju za 28 polaznika). Do konca godine planiramo održati još jedan tehnički trening, a mi ćemo naravno nastaviti, kaže Kiršić.

No, koje su uopće prednosti, ali i nedostaci, e-poslovanja u odnosu na ono klasično? Miroslav Ahac, viši stručni suradnik HGK-Županijske komore Pula i jedan od voditelja radionice, ističe da se, prije svega, smanjuju troškovi poslovanja, povećava prodaja, ali i omogućuje pristup novim tržištima (može se pristupiti bilo kome i bilo gdje i bilo kada u svijetu). E-poslovanje omogućava i precizno pronalaženje ciljane publike, a ponuđene usluge i roba online dostupni su 24 sata na dan, sedam dana tjedno. Tu su i preciznije informacije te poboljšana podrška korisnicima, poboljšanje efikasnosti lanca nabave (uvid u dostupnost u status robe, ušteda na skladištenju, e-nabava), ali i uvid u poslovanje u realnom vremenu (analiza poslova, e-račun). Ahac na koncu navodi vrlo važnu prednost elektroničkog poslovanja - povećanje motivacije radnika, i to fleksibilnijim radnim uvjetima. Radnici, naime, dobivaju mogućnost rada od kuće uz fleksibilno radno vrijeme. Dakle, hoće li isti posao odrađivati osam sati u tvrtki ili će sve to doma napraviti za nekoliko sati, a ostatak vremena odmarati, njihova je stvar?

Na koncu, treba spomenuti i brzinu rada putem računala. Internet je medij koji je u vrlo kratko vrijeme dostupan cijelom svijetu, stoga smatram da je to najbrži alat da se vijest proširi na što veći broj korisnika, kaže Kiršić.
Cjelokupnim projektom, koji traje do ožujka 2012., kao i sredstvima, upravlja Ministarstvo, koje će početkom iduće godine osigurati i 20-ak računala za opremanje informatičke radionice za potrebe istarskih polaznika.