Boris Sabatti na čelu IDA-e

Izvor: Glas Istre, 17.02.2012.

Sažetak: Nakon odlaska Darka Lorencina, Boris Sabatti na čelu IDA-e

Puljanin Boris Sabatti novi je direktor Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o. te na toj dužnosti nasljeđuje Medulinca Darka Lorencina koji je u siječnju preuzeo mjesto pomoćnika Ministra gospodarstva s resorom za konkurentnost i investicije.

Sabbati, koji je imenovan na skupštini održanoj u četvrtak, u IDA-i je zaposlen od 2000. godine. Tijekom prve četiri godine je obavljao poslove stručnog savjetnika u području poticanja malog i srednjeg poduzetništva, da bi od 2005. prešao na funkciju voditelja tog sektora te je ujedno bio voditelj poduzetničkog inkubatora.

Nakon što je diplomirao 1997. na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Puli, 2009. stječe zvanje magistra ekonomskih znanosti na Poslijediplomskom znanstvenom studiju "Poduzetništvo" pri Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a lani i zvanje doktora ekonomskih znanosti obranom doktorske disertacije na Odjel za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković". Sabatti je aktivno izlagao na više domaćih i međunarodnih skupova i savjetovanja. Služi se engleskim i talijanskim jezikom.

Lorencin je radio na osnivanju, osmišljavanju aktivnosti i operativnom djelovanju IDA-e u proteklih 13 godina te bio njezin direktor punih 12 godina. No, pravu funkciju te razvojne agencije je pokazao od 2003., godine otkako su dobili pristup nepovratnim sredstvima iz EU fondova. Od tada su povukli 3,5 milijuna eura koje su uložili u projekte u Istri.

IDA-u je osnovala Istarska županija i svi istarski gradovi osim Vodnjana koji nije imao taj status kada je osnovana IDA. (P. G.)