Istra za projekte očekuje više od milijun eura

Izvor: Glas Istre, 03.05.2012.

Sažetak: Istra je kandidirala 35 projekata na posljednji natječaj IPA Slovenija-Hrvatska koji je zaključen 16. travnja, a čiji će rezultati biti poznati za šest do sedam mjeseci.

IPA PROGRAM

Istra je kandidirala 35 projekata na posljednji natječaj IPA Slovenija-Hrvatska koji je zaključen 16. travnja, a čiji će rezultati biti poznati za šest do sedam mjeseci.

- Ukoliko bi svi projekti prošli, u Istru bi stiglo šest milijuna eura, ali računamo, kao i u prethodna dva natječaja, na deset posto od 12 milijuna eura, kolika je ukupna vrijednost projekta. U Istarskoj županiji očekujemo između 1,2 i 1,9 milijuna eura za 17 projekata u kojima sudjeluju županijske institucije. Projekt IPA Slovenija-Hrvatska je izuzetno važan i Istra očekuje velika sredstva i iz strukturnih fondova nakon ulaska Hrvatske u EU, kazao je Oriano Otočan, pročelnik županijskog Odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije, na konferenciji za novinare sazvanoj u povodu Europskog tjedna.

Najznačajniji i financijski najteži među kandidiranim projektima je "Revitas II", vrijedan 843 tisuće eura, a odnosi se na revitalizaciju istarskog zaleđa i turizma na tom području. U sklopu ovog projekta otvorit će se kuća fresaka u Draguću.

O projektu "Parenzana Magic", teškom 510,8 tisuća eura, govorio je direktor, pročelnik županijskog Odjela za turizam Branko Curić, koji je istaknuo da se Parenzana može početi komercijalno iskorištavati. - Iduće godine planiramo uvesti turistički vlak na toj trasi te organizirati maraton, najavio je.

Među važnijim projektima istaknut je "ŽIVO!-Život-voda!", vrijedan 587 tisuća eura, a tiče se zaštite kraškog vodonosnika i kraških izvora na pograničnom području Slovenije i Hrvatske. U sklopu projekta "PUT-UP Istre", prvog s temom prostornog planiranja, revidirat će se prostorni dokumenti radi učinkovitog upravljanja prostorom. IDA u posljednjem natječaju IPA-e sudjeluje sa sedam projekata, dok je Natura Histrica kandidirala njih četiri, kojima kani poboljšati upravljanje zaštićenim područjima. Među tim projektima ističe se "Triton" (457 tisuća eura), a govori o "podmorskom kraljevstvu prirodne i kulturne baštine Istre".

M. VERMEZOVIƒÜ IVANOVIƒÜ, snimio M. MIJOŠEK

Bogat Europski tjedan
Istarska županija obilježit će Europski tjedan nizom manifestacija koje su počele u srijedu EU projektom "INFIORE" u OŠ Monte Zaro, a traju sve do četvrtka, 10. svibnja. U pulskom kinu Valli danas počinju šestodnevni Dani europskog filma, u petak će se u Županijskoj gospodarskoj komori u 10 sati održati javna rasprava o sufinanciranju poduzetničkih projekata sredstvima EU-a. Projekt "AGRI TWIN" odvija se u Medulinu u subotu i nedjelju. U nedjelju će u 11 sati u Šijanskoj šumi u Puli biti predstavljen projekt "DIVA", a projekt "KEY Q" u pulskoj Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, kao i u porečkoj Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića. Usto, održat će se i niz seminara i radionica vezanih uz europrojekte.