Istrian quality (IQ) - Oznaka vizualnog označavanja kvalitete

Po ovlaštenju Istarske županije Istarska razvojna agencija razvila je oznaku vizualnog označavanja kvalitete - Istrian quality (IQ).

Znak IQ registriran je 2005. godine, a njegova je namjena poticanje razvoja domaće proizvodnje, podizanje razine kvalitete istarskih proizvoda i proizvodnih tehnologija, poticanje stvaralaštva, kreativnosti, izvornosti, razvojno-istraživačkog rada, inovacija i invencije.

Koncept zemlje ili regije podrijetla dobiva sve više na važnosti na međunarodnom tržištu. Proces brendiranja proizvoda, usluge i destinacija pomaže im da se izdvoje iz konkurentskog okruženja, redefiniraju svoju vrijednost, dobiju zasluženu pozornost te uspostave novi odnos i emotivno iskustvo s potrošačima, korisnicima i tržištem općenito, koje će im osigurati trajnu prisutnost i snagu.

Brendiranje se odvija na nekoliko razina od klasičnog redefiniranja identiteta, jačanja prepoznatljivosti i upravljanja identitetom i imdžom, preko označavanja subjekata koji se brendiraju, a koje podliježe kvalitativnim prosudbama i ocjenjivanju stručnjaka, do stvaranja virtualne dodatne (najčešće emotivne) vrijednosti, a koja rezultira većom potražnjom, cijenom koštanja i lojalnosti korisnika.

Oznaka IQ pridonosi promociji istarske regije, odnosno održanju i brandiranju istarskog identiteta na domaćem i svjetskom tržištu. Pravo uporabe znaka IQ dodjeljuje se proizvodima i uslugama natprosječne kvalitete, proizvedenim ili pružanim na području regije Istre, nastalima kao rezultat istarske tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacija i invencije. Tako je primjerice oznaku IQ u svibnju 2006. godine ponijela istarska malvazija, najpoznatije i najrasprostranjenije vino u Istri, a nedugo potom realiziran je i projekt vezan za apartmanski smještaj (Istria quality apartments) u sektoru turizma.

 Uloga IDA-e u radu i razvoju aktivnosti:

  • koordinacija izrade projekta/studije na temu brendiranja i pozicioniranja oznake „IQ Istarska kvaliteta“
  • sudjelovanje u uspostavljanju stručnih savjetnih tijela koji će dati podršku razvoju projekta brendiranja i pozicioniranja oznake „IQ Istarska kvaliteta“ te samim time i Istre kao regije
  • definiranje novih područja označavanja (gastronomija – restorani, smještaj, plaže, suveniri)
  • definiranje programa prednosti za nositelje oznake IQ (edukacija, promocija, potpora pri jačanju kvalitete)
  • promocija oznake „IQ Istarska kvaliteta“ prema zadanom komunikacijskom i marketinškom planu
  • savjetodavne i informativne usluge za zainteresirane za dobivanje prava na oznaku kvalitete
  • nadzor poštivanja pravila oznake „IQ Istarska kvaliteta“
  • evaluacija kvalitete provedenih aktivnosti dionika kojima je povjereno vođenje sustava oznake u njihovim resorima