13.10.16.

Inovativne tehnologije za uspješan rast i razvoj poduzetnika

Projekti usmjereni ka razvoju i poticanju istarskog gospodarstva već se dugi niz godina provode u Istarskoj razvojnoj agenciji, istaknuo je njezin direktor, dr.sc. Boris Sabatti, pri uspješnom okončanju projekta BLUE TECH. IDA u svom portfelju iskustva ima 35 uspješno provedenih projekata koji su se financirali uz EU sredstava, ukupne vrijednosti preko 40 milijuna eura.

Projekt BLUE TECH ADRION CLUSTER – BLUE TECH odobren je za financiranje unutar Ciljnog poziva za kapitalizaciju projekata u sklopu Europske strategije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), IPA Adriatic CBC programa 2007.-2013. Vodeći partner projekta je Unioncamere Veneto (Italija), a uz IDA-u partneri su ConCentro Pordenone, Provincija Pesaro i Urbino, Friuli Innovazione te Regionalna Ekonomska Zajednica-REZ d.o.o.. Ukupan budžet projekta koji se provodi tijekom 2016. godine iznosi 521.600,00 EUR, od čega je IDA-i namijenjeno 86.000,00 EUR. Pritom se iz EU sufinancira 85 % ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Glavni cilj projekta je razvoj makroregionalnog klastera zelenih tehnologija unutar sektora brodogradnje u području jadransko-jonske regije, prateći ciljeve utvrđene dugoročnom EU strategijom ''Plavog rasta'' te EUSAIR strategijom.

Projekt je specifično usmjeren na razvoj i unaprjeđenje sustava platforme za umrežavanje ciljnih dionika te njihovo informiranje o specifičnim EU strategijama, programima i inicijativama te nacionalnim i regionalnim potpornim sustavima za sektor zelenih tehnologija u brodogradnji unutar jadransko-jonske regije.

Pri najavi završne konferencije projekta koja će se 21. listopada 2016. godine održati u Puli, Sabatti je istaknuo kako je ovo bila dobra prilika za kapitalizaciju prijašnjih projektnih iskustava i rezultata projekata sufinanciranih putem IPA Adriatic CBC programa i to ponajprije projekta Cluster Club u sklopu kojeg je IDA tijekom 2013. godine pokrenula Tehnološki inkubator u Puli u kojem danas djeluje više poduzetnika početnika, s visokim potencijalom rasta i ciljem razvoja novih tehnologija.

IDA je tijekom godina u Poduzetničkom inkubatoru „Izazov“ te Tehnološkom inkubatoru u Puli pružila podršku za više od 40 tvrtki poduzetnika početnika, putem subvencioniranih poslovnih prostora te besplatnih edukacija i savjetodavnih usluga te će sa provedbom navedenih aktivnosti nastaviti i dalje uz pomoć Istarske županije i ESI fondova, pa se svi mladi poduzetnici početnici mogu obratiti za pomoć.