09.10.18.

IDA na Danima regionalnoga razvoja i EU fondova u Šibeniku

Od 4. do 6. listopada 2018. godine održani su u Šibeniku  u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja  i EU fondova Dani regionalnoga razvoja i EU fondova na kojima je sudjelovalo više od 700 sudionika među kojima  i predstavnici Istarske razvojne agencije te predstavnici istarskih gradova i općina, kao i same Istarske županije.

Trodnevno je događanje bila dobra prilika za razmjenu iskustva u provedbi EU fondova i predstavljanje aktualnih politika i razvojnih programa čiji je cilj omogućiti ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske kao i mogućnosti financiranja regionalnoga razvoja sredstvima fondova i programa Europske unije.

Dr.sc. Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije sudjelovao je u sklopu konferencije na posebnom koordinacijskom sastanku ministrice Žalac sa županima i regionalnim koordinatorima na kojem su se ponajprije razmatrale  mogućnosti razvoja budućih strateških projekata na međužupanijskoj razini.

U sklopu događanja dodijeljene su i nagrade trima istarskim gradovima u kategorijama kvalitete života te kategoriji demografskih mjera, mladih, obrazovanja i socijalne politike slijedom istraživanja povedenog u organizaciji Agencije Ipsos, portala gradonačelnik.hr i Hanza medie.

Nagradu za grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj u kategoriji gradova srednje veličine osvojio je Grad Poreč, dok je u kategoriji manjih gradova pobjedu odnio Grad Novigrad.

Grad Umag proglašen  je najboljim gradom u državi po pitanju demografskih mjera, mladih, obrazovanja i socijalne politike.

Istraživanje se provodilo na uzorku od preko 1.000 građana koji su odgovorili na pitanja o tome što im je najvažnije za kvalitetu života u njihovom gradu. Temeljem njihovih odgovora, usporedili su pokazatelje gradova po čak 26 različitih parametara i dobili poredak gradova koji svojim građanima osiguravaju najbolju kvalitetu i standarde življenja.