22.10.18.

IDA na prvoj zajedničkoj konferenciji Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta

Djelatnici Istarske razvojne agencije kao jedan od partnera uključenih u provedbu BEAT projekta (Blue enhancement action for technology transfer) sufinanciranog iz programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska, sudjelovali su te prezentirali projekt BEAT na prvoj zajedničkoj konferenciji Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta održanoj u Splitu od 16. - 18. listopada 2018. Konferencija je okupila Forum gospodarskih komora, Forum gradova, te mrežu Sveučilišta na jadransko – jonskom području tijela koja obuhvaćaju 127 institucija sa jadransko – jonskog područja.

Projekt čiji je cilj podrška aktivnostima za omogućavanje transfera tehnologija i inovacija u plavom sektoru, predstavljen je na okruglom stolu „Plavi rast“ koji ujedno predstavlja i jedan od stupova EUSAIR-a, Europske strategije za jadransku i jonsku regiju. 

Osim „Plavog rasta“, održani su i okrugli stolovi na sljedećih tema: „Povezivanje regija“, „Kvalitete okoliša i poljoprivreda“, „Održivi turizam“, „Poduzetništvo žena“, „Ekonomske analize“, „Društveni izazovi“ te „Kvaliteta okoliša i poljoprivreda“. 

Zadnjeg dana konferencije, moderatori okruglih stolova iznijeli su zaključke s radionica od kojih je važno istaknuti raznolikost u domeni ekonomskih analiza kao izazov za nove projekte obzirom na različite točke gledišta te važnost izrade smjernica u području turizma, prometa i infrastrukture te energije. U području povezivanje regije, istaknuta je važnost prekogranične suradnje te je predložena izrada budućih projekata vezanih za stvaranje brenda prepoznatljivosti manje poznatih luka za kruzere. U okviru „Plavog rasta“, na kojem je aktivno sudjelovala i IDA i ostali partneri na projektu iz Hrvatske i Italije, istaknuti su utjecaji klimatskih promjena, IT tehnologija u ribarstvu i marikulturi te hrana iz mora (stanje i budućnost).

U projektu BEAT sudjeluju partneri iz Italije među kojima vodeći partner Unione regionale camere I.A.A. del Veneto i ostali partneri iz Italije: Autorita' di sistema portuale del mare Adriatico settentrionale – porti di Venezia e Chioggia, Concentro C.C.I.A.A. di Pordenone, Universita' degli studi di Trieste – dipartimento di scienze economiche, aziendali, matematiche e statistiche „Bruno de Finetti“ i Maritime technology cluster FVG – S.C.A.R.L., a od hrvatskih partnera je osim IDA-e uključeno i Sveučilište u Rijeci.