13.12.17.

IDA-i odobrena tri nova projekta ukupne vrijednosti 3 milijuna eura u sklopu programa INTERREG V-A ITALIJA-HRVATSKA

U sjedištu Istarske županije danas su na konferenciji za novinare predstavljeni fantastični rezultati provedbe programa INTERREG V-A ITALIJA-HRVATSKA 2014.-2020. na području Istarske županije.

IDA je u sklopu ovog prvog javnog poziva programa INTERREG V-A ITALIJA-HRVATSKA polučila izniman uspjeh, obzirom da su za financiranje odobrena sva 3 kandidirana projekta, čija  je ukupna vrijednost u zbiru veća od 3 milijuna eura, pri čemu je IDA-i kao partneru odobreno ukupno gotovo pola milijuna eura. Navedeni se uspjeh pridružuje portfelju od ukupno 40 EU projekata ukupne vrijednosti veće od 56 milijuna eura, koje IDA ima iza sebe kao rezultat rada i plodonosne suradnje na međunarodnoj razini.

Rezultate prvog javnog poziva za Standard + projekte su predstavili istarski župan Valter Flego, v.d. pročelnice županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Ivana Dragišić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) Igor Merlić, direktor Istarske regionalne energetske agencije (IRENA) Valter Poropat te Tamara Kiršić, stručna savjetnica - voditelj u Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA).

Župan Flego je naglasio kako je riječ o svojevrsnoj nadogradnji već realiziranih projekata prekogranične suradnje s talijanskim partnerima, koji na ovaj način evoluiraju, razvijaju se i postaju još bolji, a ukupno je što se Istarske županije i razvojnih agencija tiče, odobreno za financiranje 8 razvojnih projekata koji nositeljima i partnerima nose više od 2 milijuna eura europskih bespovratnih sredstava.

Tamara Kiršić predstavila je odobrene projekte Istarske razvojne agencije;

Projekt BEAT - Blue enhancement action for technology transfer  nastavak je uspješne suradnje koju je IDA  tijekom godina ostvarila u prekograničnim projektima s nositeljem iz regije Veneto; Unioncamere del Veneto. Cilj je projekta uložiti u inovacije u polju plave ekonomije u programskom području te konkretnije u Istarskoj županiji provesti pripremne pilot aktivnosti za strateški projekt izgradnje Terminala za pomorski putnički promet Luke Pula.

Projekt ATLAS - Adriatic Cultural Tourism Laboratories usmjeren je na uspostavljanje inovativnih metoda u promociji kulturnog turizma u ruralnim područjima, prije svega novih digitalnih alata, čija će se primjena stimulirati u suradnji s turističkim zajednicama i agencijama te ostalim dionicima u području razvoja turizma.

Projekt TRANSPOGOOD - Transport of goods platform ima za cilj poticati efikasnost  i multimodalnost  te integrirani pristup u razvoju kanala u transportu roba u prekograničnom području putem razvoja zajedničkih IT alata, što je preduvjet za bolji razvoj teretnog prometa u Istarskoj županiji i stimuliranje novih smjerova razvoja u tom smislu.

V.d. pročelnice Dragišić iznijela je tehničke detalje Programa, kazavši kako je usmjeren na jačanje istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija, promicanje prilagodbe klimatskim promjenama, unaprjeđenje prevencije i upravljanja rizicima, očuvanje i zaštitu okoliša i kulturne baštine te daljnji razvoj pomorskog prometa.

Dragišić je predstavila i tri projekta Istarske županije: „Blutoursystem predstavlja projekt kroz koji ćemo pokušati predvidjeti turističke trendove; Moses je pak usmjeren na lučka ulaganja u Pulu, a Blue Kep se tiče strukovnog obrazovanja i daljnjeg ulaganja u tehničku školu Pula.“

Direktor IRENA-e Poropat izrazio je zadovoljstvo uspješno prihvaćenim projektom iDEAL, koji se tiče planova prilagodbe klimatskim promjenama na području Istre, dok je Agenciji za ruralni razvoj Istre, kako je istaknuo direktor Merlić, odobren je projekt "KeyQ+", kojim će se uspješno povezati turistička, kulturna i kulinarska baština istarskog poluotoka.