24.04.17.

IDA u Regiji Veneto na dogovorima o zajedničkim projektima u sklopu programa INTERREG V-A Italija – Hrvatska

Predstavnici Istarske razvojne agencije boravili su u četvrtak, 20. travnja 2017. godine u Veneciji, gdje su prisustvovali sastanku na temu pripreme projekata za aktualni natječaj u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska.  Radi se o novom programu prekogranične suradnje između dviju zemalja u razdoblju 2014.-2020., vrijednosti 237 milijuna eura, od kojih 201 milijun eura dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) što ga čini, po financijskoj dotaciji, jednim od najznačajnijih programa prekogranične suradnje u Europi. Opći cilj Programa je povećanje konkurentnosti i zaposlenosti, očuvanje prirodnih resursa i upravljanja kulturnom baštinom, poboljšanje morskih i cestovnih prometnih veza promicanjem multimodalnosti.

Na sastanku su uz IDA –u te predstavnike regije Veneto bili prisutni i predstavnici ostalih talijanskih partnerskih regija, zainteresiranih za razvoj zajedničkih projekata, ponajprije u sklopu specifičnog cilja 3.1.kojim se valorizira prirodna i kulturna baština u prekograničnom području: Friuli-Venezia Giulia, Emilia–Romagna te Molise, kao i predstavnici partnera s hrvatske strane; Primorsko-goranska županija te Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, kao i DUNEA, razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije.

Navedeno će konsolidirano partnerstvo doprinijeti ostvarenju prekograničnih ciljeva razvoja te dati dodatnu vrijednost projektima.