28.08.17.

Iz IDA-inog inkubatora: ICT čudo iz Istre - rade za WhatsApp i Uber, a zaposlenicima će dati udio u tvrtki

Tvrtku Infobip su u ožujku 2006. godine u poduzetničkom inkubatoru Istarske razvojne agencije "Izazov" u Puli pokrenuli Silvio Kutić i Izabel Jelenić, tada tek dva razvojna programera s dva mobitela i dva laptopa. 

Danas im je glavni proizvod telekomunikacijska i IP platforma u oblaku koja omogućuje poslovnim korisnicima komunikaciju s krajnjim korisnicima putem mobitela te aplikacija za chat kao što su Viber, Facebook Messenger i LINE.Procjenjuje se da njihove usluge koristi 3,2 milijarde ljudi. Prema podacima Bisnodea, tvrtka je 2015. ostvarila 94,2 milijuna kuna prihoda i neto dobit od 4,8 milijuna kuna. Neslužbeno se procjenjuje da ukupno na globalnoj razini ostvaruje blizu 200 milijuna američkih dolara prihoda. Rast tvrtke bio je impresivan, čak i po mjerilima IT industrije - Infobip je u šest godina upeterostručio broj zaposlenih, s 241, koliko ih je bilo 2011. godine, na 1200 u srpnju ove godine. Oko polovice zaposlenih radi u Hrvatskoj.

Infobip trenutno ima više od 50 ureda u više od 40 zemalja na šest kontinenata, dok klijenti stižu sa svih strana svijeta. Glavni regionalni centri su im oni u Kuala Lumpuru, Dubaiju, Moskvi, Vancouveru, Sao Paulu, Johannesburgu, Lagosu, Shenzhenu.