30.01.17.

IDA na redovnom mjesečnom sastanku ministrice Žalac sa županima i regionalnim koordinatorima

Direktor Istarske razvojne agencije, dr.sc. Boris Sabatti sudjelovao je u petak, 27. siječnja 2017. godine u Sisku  na redovnom mjesečnom sastanku ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU, Gabrijele Žalac sa županima i regionalnim koordinatorima razvoja.

Ministrica je izvijestila o stanju ugovorenih projekata koji se financiraju iz ESI fondova, financijske perspektive 2014.-2020 te izrazila zabrinutost što je do sada ugovoreno samo 11,84 % sredstava dostupnih korištenje u predmetnom programskom razdoblju. Kao i tijekom dosadašnjih sastanaka zatražen je pregled problema na terenu i mogućih razvojnih rješenja s ciljem što boljeg razvojnog planiranja županija u budućnosti i čim boljeg iskorištenja sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Isto tako dana je informacija o planiranim izmjenama u definiranju i analitici regionalnog indeksa konkurentnosti, što će se odraziti i na buduće razvojne mjere. Cilj je čim objektivnije moguće ocijeniti stanje konkurentnosti po županijama, kako bi se moglo planirati omjere sufinanciranja razvojnih projekata po područjima i stimulirati ona manje razvijena.