13.06.07.

Održana druga Pro.sme konferencija

Tema konferencije bila je "Strukovno obrazovanje u Istarskoj županiji"

Sudionici jučerašnje konferencije

Tijekom jučerašnjeg susreta, organiziranog na temu strukovnog obrazovanja u Istarskoj županiji, raspravljalo se o neuravnoteženosti ponude i potražnje radne snage u županiji.

Konferencija je održana u u pulskom hotelu Histria, a u njenom radu sudjelovali su relavantni dionici istarskog tržišta rada - predstavnici Istarske županije, poslodavaca, HZZO-a, HOK-a, HGK te školstva. 

Organizatori susreta bili su Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o., Hrvatska obrtnička komora - Obrtnička komora Istarske županije i Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Pula.

Program druge Pro.sme konferencije možete preuzeti ovdje.

Zaključci

 1. Postojanje razlika u mišljenjima predstavnika školskog sustava i privatnog sektora (obrtnika i trg. društava) - polarizacija mišljenja i načina razmišljanja o kvaliteti stručne nastave
 2. Utvrđeno je da sadašnja razina komunikacije ne odgovara potrebama obrazovnog sustava, ali ni onima gospodarskog
 3. Potreba za jačom materijalnom podrškom pri realizaciji praktične nastave (vježbi)
 4. Pravovremena suradnja između lokalne samouprave i uprave, privatnog sektora i obrazovnih institucija po pitanju definiranja upisnih kvota (jesen)
 5. Podizanje razine kvalitete praktične nastave na način da se, s jedne strane motiviraju učenici za njenu što bolju realizaciju, a s druge strane da licencirane tvrtke kod kojih se vježbe ostvaruju, imaju što afirmativniji pristup prema učenicima. Također, utvrđena je potreba za dodatnom edukacijom profesora stručnih predmeta u obrtima i tvrtkama
 6. Privatni sektor trebao bi generalno imati višu razinu svijesti o značaju ulaganja u ljudske resurse
 7. Postizanje što adekvatnije alokacije proračunskih sredstava namjenjenih zapošljavanju (HZZ)
 8. S ciljem izrade kvalitetne podloge za odlučivanje i daljnji razvoj obrazovanog sustava Istarska županija treba provesti istraživanje tržišta rada
 9. Nedostatak institucija koje će generirati i provoditi programe tzv. cjeloživotnog učenja
 10. Potrebno postupno otvaranje procesa redefiniranja sustava vrijednosti s ciljem podizanja kvalitete nastave i motiviranosti izvoditelja
 11. Konstituiranje koordinacijskog tijela koje će imati za zadatak okupiti sve sudionike u procesu strukovnog obrazovanja i zapošljavanja, poboljšati komunikaciju među njima, omogućiti pravovremeno dogovaranje i aktualiziranje svih bitnih tema vezanih uz obrazovanje u Istarskoj županiji te njegov daljnji razvoj (kvaliteta nastavnog programa, kompetencije vezane uz određena zanimanja, upisne kvote prema potražnji na tržištu rada i sl.)
 12. Nastavak i nadogradnja razine i intenziteta komunikacije uspostavljene na  konferenciji
   

Prezentacije:

UO za turizam

HOK IŽ

HGK

HZZ

ULJANIK

CIMOS

 

Ukoliko želite da Vaš komentar o predmetnoj temi bude objavljen na našim web stranicama molimo Vas da pošaljete e-mail na sanja.kantaruti(at)ida.hr.