23.05.07.

Održana konferencija "Garancijski instrumenti u funkciji razvoja poduzetništva"

Konferencija je održana u organizaciji HAMAG-a te u suradnji s Austria Wirtschaftserviceom i IDA-om

Izvor: www.hamag.hr

U organizaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG), a u suradnji s Austria Wirtschaftservice (AWS) i Istarskom razvojnom agencijom (IDA), u Zagrebu je održana Međunarodna konferencija o garancijskim shemama zemalja JI Europe. Trideset predstavnika nacionalnih i regionalnih garancijskih shema, banaka i razvojnih institucija iz sedam susjednih zemalja, tom prigodom je raspravljalo o garancijama za poduzetničke kredite i njihovom utjecaju na razvoj i gospodarski rast, o odnosu nacionalnih i regionalnih garancijskih shema kao i o njihovoj suradnji s poslovnim bankama i ostalim razvojnim institucijama.

Dio konferencije bio je posvećen pregledu pravila EU, u segmentu poticanja malog i srednjeg poduzetništva, s posebnim naglaskom na kriterije za rad garancijskih shema. Tom su prilikom sudionici iz zemalja članica EU prenijeli svoja iskustva o navedenim temama na sudionike iz zemalja kandidata za članstvo, čime je ostvaren i glavni cilj konferencije.

Predsjednik uprave HAMAG-a Tomislav Kovačević istaknuo je kako vjeruje da će konferencija doprinijeti boljoj suradnji između garancijskih shema i banaka, što će rezultirati većim interesom za HAMAG-ove garancijske programe, većim iznosom izdanih garancija, te većim kreditnim i investicijskim volumenom. "Naš krajnji cilj je povećanje inovativnosti i konkurentnosti  u sektoru malog i srednjeg poduzetništva, uz stalan i održiv rast zaposlenosti i uvođenje suvremenih tehnologija" izjavio je Kovačević objašnjavajući pritom razloge zbog kojih je HAMAG prihvatio vodeću ulogu u organizaciji konferencije; "HAMAG posjeduje veliko iskustvo i znanje na području jamstvenih instrumenata koje će vrlo rado podijeliti s ostalim zemljama u regiji".

Nadovezavši se na značaj konferencije, pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Ivan Bračić istaknuo je kako ona predstavlja korisnu razmjenu iskustva i doprinos poboljšanju institucionalne podrške razvoju sektora malog i srednjeg poduzetništva, kojeg je Vlada RH donijela svojim Programom u svibnju 2004. godine. Sukladno ovom Programu, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva donosi i provodi na godišnjoj razini Operativne programe za poticanje malog i srednjeg poduzetništva. Potporama poduzetništvu koje smo provodili tijekom  2004. 2005. i 2006. godine  značajno smo unaprijedili i ojačali malo i srednje gospodarstvo u Republici Hrvatskoj i napravili ga konkurentnijim, a to potvrđuju TEA index, stopa rasta izvoza, konsolidirani financijski rezultat sektora malog gospodarstva te niz drugih ekonomskih i statističkih pokazatelja.

Direktor Istarske razvojne agencije Darko Lorencin izjavio je kako će konferencija zasigurno doprinijeti boljem razumijevanju i suradnji između nacionalnih i regionalnih garancijskih shema.