16.11.18.

IDA na amsterdamskom METSTRADE sajmu o važnosti umrežavanja poduzetnika i inovacijama u sektoru nautičke industrije

Od 13. do 15. studenog 2018. godine održan je u Amsterdamu METSTRADE sajam nautičke industrije i prateće opreme na kojem su sudjelovali izlagači iz cijelog svijeta te isto tako predstavnici Istarske razvojne agencije predvođeni direktorom dr.sc. Borisom Sabattijem. 

Posjeta sajmu upriličena je u sklopu europskog projekta „BEAT - Blue enhancement action for technology transfer“, s ciljem predstavljanja projektnih aktivnosti te umrežavanja s poduzetnicima u području plave ekonomije i vezanih inovacija na svjetskoj razini,  s posebnim fokusom na hrvatske i talijanske poduzetnike, obzirom da se radi o projektu u sklopu programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska.Direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti ističe kako se kroz direktno ostvarene kontakte i  razgovore s poduzetnicima prisutnima na sajmu ovakvog kalibra doprinijelo analizi realnih potreba poduzetnika i potencijala istih za ulaganjima u inovacije u sektoru nautičke industrije, kako bi se na kvalitetan način razvile sljedeće aktivnosti u sklopu projekta BEAT.

Zaključci s posjećenog sajma će se implementirati u daljnje projektne aktivnosti u svrhu stvaranja najboljih rješenja za budući razvoj  mreže klastera u području plave ekonomije, kao i suradnju hrvatskih i talijanskih poduzetnika dodao je zaključno Sabatti. 

Projekt „BEAT - Blue enhancement action for technology transfer“ ukupne vrijednosti 919.451,50 €,  financira se u 85 % iznosa iz programa INTERREG Italija-Hrvatska, prilikom čega je IDA-i za razvoj novih programa potpore poduzetnicima odobreno 144.100,00 €.

U sklopu projekta IDA provodi i dio pripremnih aktivnosti za strateški projekt izgradnje Terminala za pomorski putnički promet Luke Pula, točnije geofizičko istraživanje podmorja pulske luke, s kojim se uskoro kreće. Radi se o sveobuhvatnom strateškom projektu gdje svoj doprinos daju  i Istarska županija te ostala nadležna tijela, a sve se radi s ciljem da projekt zaživi na održivi način, kako bi mogao postati jedan od generatora rasta lokalne ekonomije u, vjerujemo, skoroj budućnosti.