Gospodarstvo u Istarskoj županiji

Istarska županija, koja administrativno broji 10 gradova i 31 općinu je dugi niz godina ostvaruje rezultate koji su u vrhu najuspješnijih u RH.
Prema posljednjim raspoloživim podacima iz Državnog zavoda za statistiku prosječni BDP po stanovniku u Istarskoj županiji za 2018. godinu ostvaren je u visini 15.570,00 EUR što je 27% više od prosječnog BDP-a po stanovniku Republike Hrvatske, dok je stopa registrirane nezaposlenosti u 2019. godini u  Istarskoj županiji iznosila 4,6%, što je 39% niže od stope prosječne stope nezaposlenosti u RH u  2019. godini.
U Istarskoj županiji u 2019. godini poslovalo je 11.291 poduzetnika, koji su zapošljavali 54.264 radnika te 7.309 obrtnika. Broj zaposlenih je u odnosu na prethodnu godinu povećan za 3,7% te poduzetnici u Istarskoj županiji čine 8,3 posto svih hrvatskih poduzetnika.
Neto dobit istarskih poduzetnika iznosila je u 2019. 1,4 mld kn, što je rast od 2,8 % u odnosu na proteklu godinu te se među najvećim dobitašima ističu djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, kao i prerađivačka industrija (Valamar Riviera, Plava laguna, Maistra, TDR, Carel Adriatic, Holcim, itd.).
Vrijedi  istaknuti jačanje izvoza za 6,6%, pri čemu je trgovinski saldo u suficitu  te iznosi 7,5 mld. kuna. Među najvećim izvoznicima ističu se hotelijeri te prerađivačka industrija, a uzlazni trend prisutan je i ICT industriji (Infobip).
Turizam i ugostiteljstvo u stalnom su rastu te najveće hotelijerske tvrtke u Republici Hrvatskoj imaju sjedište upravo u Istarskoj županiji. U 2019. godini zabilježeno je tu više od 28,7 milijuna noćenja te više od 4,6 milijuna dolazaka, što je rast od 1 odnosno 3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Stoga je u zadnjem razdoblju turizam nositelj najvećih investicija na poluotoku. Navedeno prati i trgovina i širenjem i poboljšanjem ponude i znatnim investicijama u nove objekte i centre.
Isto tako u usponu je IT sektor te se sjedište najveće i najbrže rastuće IT kompanije nalazi upravo u Istarskoj županiji.
Bruto investicije u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu poduzetnika u Istarskoj županiji u 2019. godini veće su za 12,1% i iznosile su 6,1 milijardu kuna, a bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu veće su za 6,5% i iznosile su 2,6 milijardi kuna.