IDA NA SMART CITY SUMMITU U ŠIBENIKU U SKLOPU PROJEKTA MIMOSA

IDA NA SMART CITY SUMMITU U ŠIBENIKU U SKLOPU PROJEKTA MIMOSA

Od 16. do 18. svibnja 2022. održao se u Šibeniku Smart City Summit 2022. na kojem su sudjelovali i predstavnici Istarske razvojne agencije s ciljem umrežavanja i predstavljanja aktivnosti u sklopu  strateškog projekta MIMOSA programa Interreg Italija-Hrvatska. Naglasak je pritom bio na pripremnim aktivnostima za lansiranje pametne kartice VIA ISTRA, koje se uskoro očekuje, a riječ je o kartici putem će  se omogućiti povoljniji pristup dostupnim oblicima prijevoza na području Istre, ali i stvoriti nove prilike za razvoj gospodarstva Istarske županije, kao i olakšati način putovanja i posjet turističkim atrakcijama za posjetitelje, istaknuo je u dijelu programa umrežavanja direktor IDA-e, dr.sc. Boris Sabatti.

Događanje je okupilo više od 300 sudionika te više od 20 govornika koji su tijekom 3 dana bogatog sadržaja predstavili brojne teme. Kroz brojne zanimljive panele i predavanja na ovogodišnjem su se Summitu mogli vidjeti primjeri dobre prakse u vidu digitalizacije i zelene tranzicije, a predstavljene su nove tehnologije i usluge koje doprinose kvalitetnijem upravljanju javnom upravom i imovinom, resursima, okolišem te unaprjeđenju prometnih rješenja u gradovima.

Na Summitu je održana i panel diskusija na temu “Smart City iskustvo” u kojem su sudjelovali Tomislav Knežević, Voditelj Odjela marketinga i prodaje u Libusoft Cicom-u, Dario Zurovec – Gradonačelnik Svete Nedelje, Ivan Bosančić – Gradonačelnik Vinkovaca te Filip Zoričić – Gradonačelnik Grada Pule. Panel je izazvao puno interesa, ali i brojne rasprave koje su uslijedile i nakon završetka samog panela, a od istarskih predstavnika na Summitu je još sudjelovala i gradonačelnica grada Pazina, Suzana Jašić koja je održala predavanje na temu „Digitalizacija i transparentnost poslovanja“.