Održan početni sastanak projekta CLASS 4.0 koji će poticati razvoj poduzetnika plave ekonomije

Održan početni sastanak projekta CLASS 4.0 koji će poticati razvoj poduzetnika plave ekonomije

U petak, 29. srpnja 2022. godine održan je online putem početni sastanak projekta CLASS 4.0: CLuster for dAta-driven Solutions in the Sea economy, koji je odobren za financiranje u sklopu poziva za kapitalizaciju rezultata prethodnih projekata Programa Interreg Italija – Hrvatska 2014. – 2022. – Prioritetna os „Plave inovacije“.
Cilj projekta CLASS 4.0 je poboljšati okvirne uvjete za prekogranične inovacije u području plave ekonomije maksimiziranjem i poboljšanjem iskustava i rezultata dobivenih provedbom prethodnih projekata financiranih u okviru iste prioritetne osi kao što su INVESTINFISH, BEAT, BLUE KEP, pri čemu su partneri uključeni u projekt osim IDA-e: Unioncamere del Veneto, Università degli Studi di Trieste, Maritime Technology Cluster FVG, Informest, Sveučilište u Rijeci te T2I – Technology transfer and innovation S.c.a. kao nositelj projekta.
Istarska razvojna agencija je, podsjetimo, kao jedan od partnera projekta INVESTINFISH provela brojne aktivnosti, a među najznačajnije rezultate ubrajaju se: kupnja kuhinjske opreme za pulske vrtiće s ciljem potenciranja zdravije prehrane te većeg korištenja ribe u prehrani djece, potom poticanje razvoja inovativnih ulaganja 8 istarskih poduzetnika u ribarstvo i akvakulturu na način da je IDA izradila analizu postojećeg stanja i smjernice za razvoja ribarstva i akvakulture u Istarskoj županiji za razdoblje od 2021. do 2027. godine te omogućila  izradu 8 investicijskih studija koje će poslužiti za daljnji razvoj njihovih poslovnih ideja. Isto tako su upriličena brojna kulinarska događanja na kojima se promovirala zdrava riblja prehrana.
U sklopu projekta CLASS 4.0 radit će se na promicanju ulaganja u transfer tehnologije i inovacijske usluge među tvrtkama u području plave ekonomije Hrvatske i Italije, kao i na organizaciji radionica i  promotivnih događanja.
Ukupna vrijednost projekta, čija provedba traje 12 mjeseci krenuvši od srpnja ove godine, je 599.083,60 EUR, pri čemu budžet namijenjen IDA-i iznosi 66.100,00 EUR.