BEST4.0 - Blue Economy Sectors Digital Transformation towards Industry 4.0

Transport i logistika

Interreg Italy - Croatia

1.2.2024.-31.7.2026. (30 mjeseci)

https://www.italy-croatia.eu/web/italy-croatia

Ukupna vrijednost projekta

Budžet IDA

Glavni partner:

  • (IT) CNA Ferrara

Ostali partneri:

  • Area Science Park TS (IT)
  • CETMA DIH (IT)
  • CNA Ancona (IT)
  • DIH Agrifood Croatia (HR)
  • HGK Chamber ofCommerce Split (HR)
  • Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o. (HR)
  • University of Rijeka – Faculty of Maritime Studies (HR)

Projekt Best4.0 (Blue Economy Sectors Digital Transpormation towards Industry 4.0) kandidiran je na natječaj Interreg V-A Italija - Hrvatska 2021. - 2027., 1. poziv za podnošenje prijedloga (IT-HR Clusters), tematsko područje – poticanje uvođenja digitalnih inovacija. Mnogi etablirani sektori i sektori u nastajanju plavog gospodarstva danas trebaju inovacije, prijenos tehnologije i digitalizaciju proizvoda i procesa. Posljedica je to nedostataka u povezivanju privatnih sektora i centara za istraživanje i inovacije u programskom području, favorizirajući primjenu ključnih načela I4.0, za inovacije i proizvodnje i procesa. Poboljšanje ove veze kroz ulogu Digitala Innovation Hubs (DiHs) omogućilo bi smanjenje udaljenosti između različitih teritorija, u smislu inovacije procesa i proizvoda.

Cilj projekta je podržati uvođenje načela I4.0 u sektorima plave ekonomije, kroz DiHs i inovativno, pametno i digitalno poslovna rješenja. Inovativni elementi BEST4.0 bit će primijenjeni na metodologiji temeljenoj na pristupu odozdo prema gore polazeći od potreba malih i srednjih poduzeća za poboljšanjem ponuđenih usluga, obogaćenih u katalogu ponuđenih inovativnih usluga i zahvaljujući uspostavljanju prekogranične mreže.

Kroz prekograničnu suradnju, organizaciju DIH-ova, razvojnih agencija i inovacijskih centara koji mogu podržati mala i srednja poduzeća i pružiti I4.0 rješenja i usluge, BEST4.0 će izraditi:
1. Prekogranični katalog I.40 plavog gospodarstva, 
2. Prekograničnu mrežu centara za digitalne inovacije, koja pomaže malim i srednjim poduzećima plave ekonomije u ostvarivanju svoje digitalne transformacije,
3. Kreirati inovativna poslovna rješenja, I4.0 aplikacije.
            
Uloga IDA-e:
 
Istarska razvojna agencija bit će projektni partner te će u projektu različitim aktivnostima doprinijeti jačanju digitalizacije i inovacija povezanih s ribarstvom, akvakulturom i brodogradnjom u Istri, kroz Usluge mapiranja i klasteriranja, testiranje TLM indeksa u malim i srednjim poduzećima plave ekonomije, promidžbene aktivnosti i organizaciju konferencije, organizaciju radionica / okruglih stolova te kroz provođenje pilot aktivnosti – testiranje AR/VR.